Bill Gates’ liefdadigheidsfonds investeert opnieuw in Monsanto

11 maart 2011

In september 2010 heeft de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ van Bill Gates, de oprichter van Microsoft, via een zogenaamd trustfonds een half miljoen aandelen gekocht in het chemiebedrijf Monsanto. Sociale bewegingen en organisaties als Via Campesina (www.viacampesina.org) hebben op deze aankoop felle kritiek geuit.

De Gates Foundation zegt zich in te zetten voor projecten die globale ontwikkeling en het bevorderen van de internationale gezondheid stimuleren, maar volgens Via Campesina is de aankoop van aandelen bij het bedrijf Monsanto controversieel. Zij stelt dat deze aankoop meer te maken heeft met winst en minder met liefdadigheid. Het is volgens Via Campesina niet nieuw dat de Gates Foundation investeert in zogenaamde ‘groene’ liefdadigheidsprojecten die voortvloeien uit economisch belang. In 2004 investeerde de stichting miljoenen in de Rockefeller Foundation om een project voor een groener Afrika te steunen, AGRA genaamd (Alliance for a Green Revolution in Africa). Met deze investering financierde Gates de introductie van genetisch gemodificeerde zaden in Afrika en creëerde hij tegelijkertijd een nieuwe markt voor de bedrijven Monsanto, Dupont en Syngenta.
“Ondanks een groeiend aantal bewijzen voor de ecologische, fysieke en economische gevaren van genetisch gemodificeerde producten, blijft de Gates Foundation de consumptie van de producten van Monsanto aanbieden aan de arme bevolking”, aldus Via Campesina.

Bron: http://www.laruta.nu

Ook de Svalbard Seed Vault (een zadenbank van de gentechmultinationals die nou niet bepaald is gericht op het maatschappelijk  belang) mocht zich nog niet lang geleden verheugen in een bijdrage van Bill. Maar hoe hij als ‘filantroop’  toch in vredesnaam terecht kon komen bij een wolvenpak als dat van de gentechmultinationals is niet voor iedereen zo gemakkelijk te begrijpen. Zeker is wel dat Bill een behoorlijk innige relatie met deze industriële landbouwgiganten aan het opbouwen is.