Monsanto trekt kleine boeren het vel over de oren met claims ter waarde van $ 23 miljoen

15 februari 2013

HughIn zo’n 2 maandjes tijd ziet het bedrijf  Monsanto kans een slordige 23 miljoen US$ aan royalties naar binnen te harken, afkomstig van 410 boeren en 56 kleine ondernemingen uit meer dan 27 staten in de VS, die in totaal 142 claims voor patent breuk over zich heen kregen. Ze zouden wederrechtelijk ggg’s gezaaid hebben, zo was de aanklacht. Dit staat in een op dinsdag 12 feb 2013 gepubliceerde studie Seed Giants van het CFS + SOS (Centre for Food Safety en Save Our Seeds).

Blijkens een bericht op rt.com voerde boer Bowman uit Indiana een titanengevecht tegen Monsanto, betreffende het traditionele recht op her-zaaien zonder eerst toestemming van Monsanto te hoeven vragen. De uitspraak in de zaak die de 75-jarige Bowman had lopen tegen Monsanto, is bekend geworden op 19 februari jl. De rechter stelde toen Monsanto in het gelijk, maar boer Bowman legde zich daar niet bij neer en stapte naar de Hoge Raad. Het feit dat de Hoge Raad deze zaak accepteerde was op zich hoopgevend.

Breaking The SetIn een aflevering van Breaking the Set, bespreekt Abby Martin van RT Com met  Bill Freese (wetenschappelijk beleidsanalist bij het CFS) de rechtszaak tussen Monsanto en boer Bowman, en de implicaties die dit zou kunnen hebben voor de internationale agri-business. Het Monsanto-item eindigt op 12 minuten vanaf het begin.

Naschrift 21 mei 2013: Het doek is gevallen. Boer Bowman mocht helaas niet winnen. HughDe Hoge Raad is een politiek instituut, dat niet onbevooroordeeld is. Opperrechter Elena Kagan stelt in een verklaring namens het hof dat boeren geen gepatenteerd zaad mogen reproduceren door zaad dat bij de teelt vrijkomt later opnieuw in te zaaien. Wanneer het wel toegestaan zou zijn, zou de waarde van een patent sterk afnemen al na de eerste verkoop van een product waarin de uitvinding is verwerkt. Volgens Kagan zou het leiden tot “minder stimulans voor innovatie dan het congres wenst”.
De advocaat van Bowman, Mark Walters, stelt dat 95 procent van de sojatelers in de VS blijkbaar “wetsovertreders” zijn. Met name kleinschalig werkende boeren vinden het volgens Walters al vele decennia zo niet honderden jaren gewoon zaad dat vrijkomt bij de teelt te hergebruiken. De uitspraak zegt volgens Walters bovendien niks over een situatie waarbij onvermijdelijk of per ongeluk zaad wordt vermeerderd.
Bowman bewerkt meer dan 40 jaar dezelfde grond in het Zuidwesten van Indiana. Bowman hoopte in 1999 geld te besparen door generiek zaad te kopen van een graanhandelsbedrijf. Het zaad kon niet worden geïdentificeerd als uitgerust met Roundup Ready technologie van Monsanto, die de plant tegen herbiciden bestand maakt. Het betrof soja van de tweede generatie, aldus Bowman, en dus niet het originele zaad zoals wordt verkocht door dealers. De oogst was succesvol en Bowman bewaarde het zaad voor het volgende jaar, en werd in 2007 door Monsanto aangeklaagd.