Grieken komen in het geweer om traditionele zaden te beschermen tegen verdwijnen

16 mei 2011

Peliti, een afgelegen plaatsje in het Mesohoridal aan de voet van het Rhodope-gebergte tussen Griekenland en Bulgarije, ligt zo’n 200 km ten NO van Thessaloniki en 700 km van Athene. Daar is in april het 11e Pan-Hellenic Festival for the Exchange of Local Varieties gehouden.

Griekenland, waar de landbouw traditioneler is dan in andere Europese landen en waar veel boeren nog hun zaden bewaren en uitwisselen, is een van de 7 landen die een moratorium op gg-mais heeft ingesteld. De uitwisseling van zaden van traditionele lokale variëteiten in Peliti wordt al sinds 1995 met de zegen van het Min. van Landbouw georganiseerd door de alternatieve gemeenschap ter plaatse, die zich wil verdedigen tegen de druk van de oprukkende wereldeconomie waarin WTO-handelsverdragen de toon zetten en Monsanto hoog van de toren blaast over de schending daarvan door ‘illegale’ protectie.

Zadenmarkt

Zo’n 4000 plantensoorten wisselden op deze markt van eigenaar, waar dit jaar ongeveer 5000 mensen op af waren gekomen, gelokt door de specifieke smaken van Kretenzische tomaten en fava bonen uit Santorini. Ze kwamen niet alleen uit Griekenland, maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Turkije en de VS. Griekenland kent door haar microklimaat en spaarzame regenval zo’n 6000 plantensoorten, die de helft van het totale Europese soortenbestand vertegenwoordigen, waaronder ruim 1200 unieke genetische varianten.

Bron:  www.peliti.gr