ABC News, juni 2009:

Enorme problemen in Amerika met ‘Pig Weed’ of Amaranth, dat resistent is geworden tegen Monsanto’s bestrijdingsmiddel Roundup Ready en zich er niets meer van aantrekt .
Monsanto legt de schuld gemakshalve bij de boeren. Die zouden overmatig veel Roundup gebruikt hebben. Monsanto denkt in 2016 een oplossing te hebben en wil niets weten over de stupiditeit van (het gebruik van) het resistentie-concept in de genetische modificatie van landbouwgewassen. Het bedrijf weet niet van ophouden en gaat zelfs zover dat het zijn eigen bestrijdingsmiddel Roundup gaat “verrijken” met andere middelen, om het moment van onwerkzaam worden maar zo lang mogelijk uit te stellen. Het betekent niet veel meer dan uitstel van executie.

ZD YouTube FLV Player

Het oprukkende ‘Pigweed’ heeft in een aantal staten in Amerika (Arkansas, Georgia, North and South Carolina, Tennessee, Kentucky en Missouri) al meer dan een miljoen hectare landbouwgrond bestemd voor katoen en sojabonen onbruikbaar gemaakt. Alleen al in 2007 zijn daar 10.000 hectares bijgekomen. Het probleem is dat de stengels van de super-onkruiden zo dik en hard zijn dat machines erop stuk gaan. Het gevolg daarvan is dat de boeren eigenlijk maar twee alternatieven hebben: of het onkruid met de hand verwijderen, of het land gewoon aan zijn lot overlaten. Dat laatste gebeurt in de meeste gevallen. Monsanto zegt daarover dat de schuld bij de boeren ligt: die spuiten teveel. Het is een van de typische Monsanto-trekjes: de boeren zijn altijd de schuld. Ondertussen is het kwaad echter al geschied: er moet een vervangend middel komen voor Roundup. Volgens Monsanto duurt dat nog wel tot 2015.

De belangrijkste vraag is echter: hebben we al iets geleerd van het resistent worden van allerlei onkruiden, of gaan we in 2015 het hele riedeltje weer herhalen met het middel dat Roundup (ongetwijfeld) gaat vervangen? Wie zitten er nu eigenlijk te slapen?

Pigweed2