Hoe gentechgewassen bijdragen aan het obesitas-probleem in de VS is niet eenvoudig weer te geven. Hun ontwikkeling past echter wel precies in het industriële streven naar schaalvergroting en monocultures van slechts een paar gewassen. Het is sterk verweven met de teeltmethodes van de industriële landbouw, die er al tientallen jaren eerder waren dan de gentechlandbouw. Gentechlandbouw is om die reden niet de exclusieve oorzaak van obesitas, maar draagt er sterk aan bij het probleem nu (via de sterk uitdijende industriële landbouw- en voedselproductie) in een verhoogd tempo uit de hand te laten lopen. Een goede inleiding op het industrieel voedsel-/obesitas-probleem wordt gegeven door Michael Moss, in zijn boek ‘Sugar Salt and Fat: How the Food Giants hooked us’. Michael is onderzoeksverslaggever bij de New York Times en heeft 4 jaar lang kopstukken uit de Amerikaanse voedingsindustrie geïnterviewed. De resultaten zijn beangstigend. Deze voedselgiganten hebben maar 1 belangrijke interesse: zoveel mogelijk van hun producten in zoveel mogelijk mensen stoppen. Hun instrument daarvoor is: de producten zo verslavend mogelijk maken.
Hun tweede interesse is: ‘Hoe kunnen we het laten voorkomen alsof onze producten ook nog gezond zijn? Moss toonde aan dat de wetenschap daarbij niet gebruikt wordt om betere producten af te leveren, maar om het suiker- zout- en vetgehalte zover mogelijk omhoog te brengen
Zie daarover een artikel van Michael Moss in The New York Times: The extraordinary science of addictive junk food.

Een verwijzing naar het artikel is te vinden bij de NRC op 24 februari 2013:
Een mix van wetenschap, marketing en doelbewuste onwetendheid
In de Verenigde Staten lijdt één op de drie volwassenen aan obesitas. Bij kinderen is dat één op de vijf. Pulitzer Prize-winnaar Michael Moss sprak de afgelopen vier jaar meer dan driehonderd mensen uit de voedselindustrie over de totstandkoming van ongezond voedsel. Uit het onthullende verhaal (9.612 woorden, ongeveer 44 minuten leestijd) dat hij heeft geschreven voor The New York Times wordt duidelijk hoe de grote voedselproducenten gebruik maken van een ingenieuze mix van wetenschap, marketing en opzettelijke onwetendheid om de schappen van Amerikaanse supermarkten te vullen met ongezonde producten. Producten die vervolgens de winkels uitvliegen.