Genetische manipulatie

Een boerenbedrijf starten

In Nederland zijn er door gewijzigde regelgeving veel boerderijen verdwenen. Tevens was er een periode waarin maar weinig mensen de boerderij van hun ouders wilden overnemen.

De afgelopen jaren zijn er meer mensen die verlangen naar de rust van de natuur in hun leven. Het runnen van een boerderij kan daardoor aantrekkelijk lijken. Het leven op het platteland moet wel echt bij je passen, want er moet lichamelijk ontzettend hard gewerkt worden op een boerderij. Het is dan ook erg verstandig om een tijdje op een boerderij te gaan werken voordat je zelf een boerenbedrijf start. Op deze manier weet je beter waar je aan begint en kun je vast ervaring opdoen.

Wanneer je een boerenbedrijf wil starten zijn er diverse mogelijkheden. Het begint met de keuze voor landbouw of veeteelt. Natuurlijk is een combinatie van dieren en gewassen ook goed mogelijk. Afhankelijk van hoe groots je het wil aanpakken, kan het verstandig zijn om in eerste instantie te kiezen voor dieren of gewassen.

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een biologische boerderij, omdat er steeds meer vraag is naar ecologische producten. Deze boerderijen zijn over het algemeen kleinschaliger met een eindproduct waar veel aandacht aan besteed is.

Op veel van deze boerderijen kan men ook op vakantie om kennis te maken met het boerenleven. Naast de inkomsten uit de producten van de boerderij wordt er geld verdiend met een camping en/of het verhuren van huisjes. Naast de kennis van het boerderijleven zijn er sociale vaardigheden voor het werken met toeristen nodig.

Op het moment dat helder is welke vorm de boerderij zal krijgen, is de juiste locatie van belang. Zowel voor houden van dieren in een grote schuur voor het produceren van zoveel mogelijk vlees , als voor een biologische boerderij is ruimte nodig. In Nederland is niet veel ruimte meer beschikbaar waardoor een grote lap grond kopen behoorlijk duur is. Daarnaast zijn er behoorlijk wat machines nodig op een boerderij. Indien nodig is het mogelijk om bij een vertrouwde geldschieter zoals bijvoorbeeld Qeld een zakelijke lening af te sluiten voor de aanschaf van een boerderij en de benodigde spullen.

Voordat je een bestaande boerderij of bouwgrond koopt, is het raadzaam om bij de gemeente naar het bestemmingsplan te vragen. Als de plek van de boerderij in de gemeenteplannen nog voor jaren geregistreerd staat als agrarische grond, weet je zeker dat je niet ineens door een woonwijk ingesloten zult worden.

Er zijn veel regels met betrekking tot de agrarische sector. Vanwege verschillende ziektes die dieren kunnen verspreiden zijn deze regels erg strikt. Zo moet je bijvoorbeeld al geregistreerd staan als je één koe hebt.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle regels en ontwikkelingen op dit gebied, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Indien alles goed geregeld is, zal het boerenleven voor diegene die ervan houden een vrij leven met vele mogelijkheden zijn.