Genetische manipulatie

Hoe vermijd ik genetisch gemanipuleerd voedsel?

Als je met al deze informatie liever GGO’s vermijd, dan is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de EU zijn gelukkig maar bepaalde GGO-gewassen legaal. In de VS mag er veel meer, wat maakt dat bijvoorbeeld meer dan 80% van de mais daar van één bepaalde (GGO-)variant is. Dat kan in Europa nog niet. Bovendien mogen lidstaten zelf ook GGO’s verbieden, onafhankelijk van de Europese regels. Nederland houdt zich voorlopig gewoon aan de voorschriften van de EU.

Europa legt ook regels op qua etikettering van GGO’s. Als een product voor meer dan 0,9% bestaat uit genetisch gemodificeerde elementen, moet dat aangegeven staan op het etiket. Alleen wordt het wat ingewikkelder bij vlees, melk en eieren: op het etiket moet namelijk niet aangegeven staan of een dier gevoerd werd met GGO’s of niet. Het is dus vaak moeilijk om te weten of je GGO-vrij eet of niet.

De eenvoudigste oplossing is simpelweg alleen maar bio kopen: gecertificeerd biologische producten zijn immers nooit genetisch gemanipuleerd, en bio vlees, melk en eieren komen allemaal van dieren die zonder GGO’s gevoerd werden. Nog een extra argument voor meer bio in de boodschappenmand dus.