Impact van veekwekerij

Enkele ideeën voor een duurzamere vleesproductie

Industriële vleesproductie is ongezond, ondoorzichtig, en slecht voor dier en milieu. Er zijn echter alternatieve manieren om aan vleesproductie en vleesverkoop te doen. Die manieren zullen kostelijker zijn en in duurder vlees resulteren, maar dat is alleen maar normaal: de prijzen van vandaag in de supermarkt zijn alleen maar mogelijk door aan kwaliteit in te boeten. Daarom enkele projecten die aantonen dat duurzame vleesproductie wel kan.

  • Hele dieren verkopen: sommige CSA-boerderijen nemen het concept een stapje verder en kweken ook dieren, die later geslacht worden en in hun geheel verkocht worden. Dat heeft veel voordelen: er is nauwelijks afval, de klant weet waar het vlees vandaan komt en hoe het gekweekt is, en zal bewuster omgaan met zijn vleesconsumptie.
  • Oude rassen: hedendaagse kippen- en koeienrassen zijn heel vaak het resultaat van genetische kruising en modificatie, die resulteert in de dikste maar ongezondste dieren. Oude rassen kweken betekent dat de dieren meer levenskwaliteit hebben.
  • Echte vrije uitloop: de term vrije uitloop op verpakkingen betekent wettelijk niets, dus daarop moet je niet afgaan, maar projecten die hun dieren werkelijk vrij laten uitlopen – op een manier die je zelf kan controleren – zijn wel goed. En je vlees zal veel lekkerder smaken.