Impact van veekwekerij

Vakantie op een biologische boerderij

Mensen gaan steeds bewuster met het milieu om. Biologische landbouw krijgt de aandacht van de media waardoor de kennis verspreidt wordt. In Europa zijn er een aantal biologische boerderijen waar het behoud van de aarde en de gezondheid van mens en dier voorop staat.

Veel van deze boerderijen zijn tegelijkertijd een vakantieoord voor mensen die van de natuur houden. Het lijkt een trend te worden om tijdens je vakantie mee te draaien op een biologische boerderij. Vooral voor mensen uit de stad is het een ideale manier om ervaring op te doen met ecologische landbouw en het plattelandsleven in zijn algemeenheid. Gedurende de vakantie kunnen toeristen deelnemen aan de activiteiten op de boerderij. Hierbij leren ze welke duurzame energiebronnen er gebruikt kunnen worden die minder schadelijk zijn voor het milieu en groente en fruit te telen zonder genetische manipulatie.

De dieren die op een biologische boerderij leven zijn niet opgesloten in hokken, maar lopen zoveel mogelijk vrij rond en worden niet vetgemest met onnatuurlijke producten. De eieren, melk en het vlees dat afkomstig is van deze dieren blijft daardoor puur natuur.

Er worden workshops gegeven waarbij de toeristen de producten verwerken. Je kunt je eigen kaas maken met de verse melk, of jeeigentaart.nl van groente en fruit. Voor degene die van een en goed glas wijn houden is het erg leuk om mee te draaien in het proces van wijn maken met biologische druiven. Wil je een stapje terug in de tijd, dan kun je op sommige plekken wol leren spinnen van schapen of alpaca’s.

De lichamelijke arbeid kan soms zwaar zijn maar geeft enorm veel voldoening omdat je samen werkt aan een betere wereld. Het leven midden in de natuur geeft geestelijke rust waardoor je na de vakantie weer bruist van de energie.

Mensen die deze ervaring hebben opgedaan, zullen daarna in hun normale leven bewuster omgaan met het milieu. In de supermarkt zullen ze vaker voor biologische groente en fruit kiezen. De meeste biologische producten zijn duurder dan niet biologische producten en dit is voor een grote groep mensen een drempel. Indien je eenmaal hebt gezien hoeveel werk en tijd er aan deze producten wordt besteedt, komt er een persoonlijke verbinding bij die deze drempel verlaagd.

Deze vakanties stimuleren mensen om thuis ook bewuster om te gaan met energiebronnen, afval en water. De kennis en ideeën worden mee naar huis genomen en veel dingen kunnen ook daar toegepast worden. Als je eenmaal de smaak van heel natuurlijk fruit en groente geproefd hebt, is de kans groot dat je daarna niet anders meer wilt. Steeds meer mensen gaan thuis experimenteren met kweekbakjes of een groentetuintje. Dit geeft ontzettend veel ontspanning en voldoening. Daarnaast is het gezonder en weet je precies wat je eet.