Vleesproductie is heel erg slecht voor het milieu, dat moge duidelijk zijn. Is de ideale oplossing dan dat we morgen allemaal vegan worden? Nou, slecht zou dat zeker niet zijn, maar realistisch is anders. De gemiddelde Nederlander houdt, net als de rest van de wereld, net iets te veel van zijn hamburgers en steaks. Een drastische vermindering in de vleesconsumptie is echter wel noodzakelijk, en ook helemaal niet zo moeilijk als men denkt.
In Nederland neemt de vleesconsumptie in recente jaren immers al af. Helaas volgt de rest van de wereld (nog) niet: in industrialiserende landen gaat de consumptie net omhoog. Dat komt vooral omdat vlees eten daar geassocieerd wordt met rijkdom. Daarnaast is ook de wereldwijde invloed van de VS, en het bijbehorende Amerikaanse dieet met gigantische lappen vlees, niet te onderschatten: wij lachen ermee, in ontwikkelingslanden is het vaak een streefdoel vanwege de associatie met hogere welvaart.
Toch is er een eenvoudige manier om mensen te dwingen hun vleesconsumptie te verminderen: veel strengere wetten invoeren rond het welzijn van dieren, en wat er allemaal mag en niet mag bij het kweken van dieren. Verbied antibiotica uit voorzorg, het volspuiten met water, en het slachten van dieren onder een bepaalde leeftijd, en het wordt al snel onmogelijk om vlees en masse te produceren zoals we vandaag doen. Dat is ook helemaal niet normaal: onze voorouders jaagden wel op dieren, maar zouden veel minder frequent vlees hebben gegeten, en in veel kleinere porties. We zijn vandaag gewend dat vlees overal te krijgen is en dat je het bij zowat elke maaltijd eet, maar dat is ongezond voor ons én voor de dieren en het milieu. Verhoog de kwaliteit en verlaag de kwantiteit in vleesproductie, waardoor de prijzen omhoog gaan (het is toch ook helemaal niet normaal dat vlees zo goedkoop is?), en de vleesconsumptie zal al snel dalen.
Dat zou het milieu ten goede komen: om vee vet te mesten zijn immers grote hoeveelheden voedsel en water nodig. Het merendeel van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor veevoer. Als al die grond herbestemd wordt voor kroppen voor menselijke consumptie, kunnen we een veel grotere hoeveelheid voedsel produceren en het hongerprobleem in de wereld met gemak verhelpen. Beter voor iedereen dus.